Lallemand

Lallemand Belle Saison jäst
Belle Saison är en alejäst av belgiskt ursprung som är utvald för sin förmåga att producera bra saison. Kraftig förjäsning som normalt är fullständig inom 5 dagar vid temperaturer över 17 °C. Man kan med fördel låta jästemperaturen stiga bra mycket högre vid saisonjäsning - drygt 30 °C är inte fel. Detta för att ge mer av de fruktiga och kryddiga aromerna från estrar och fenoler.Typ: TorrjästTorrvikt: 11gAlkoholtolerans: Max 14%Flockning: LågJästemperatur: 15 - 35 °C (59 - 95 °F)Dosering: 1 paket för upp till 20 liter öl. För starkare öl >7-8% rekommenderas 2 paket.Ingredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Sour Pitch 10g (Lallemand)
WildBrew™ Sour Pitch är en ren kultur med mjölksyrabakterier, utvalda specifikt för ölbryggning av syrliga ölstilar. Ger ren och balanserad syra med en citrusaktig smakprofil, lämplig både för traditionella och moderna syrliga öl. Förutsatt att Sour Pitch tillsätts under optimala förhållanden går det att reproducera syrlig öl, under säkra och stabila former. Kulturen kan användas med olika metoder, exempelvis "kettle souring". För bästa resultat bör vörten vara helt ohumlad eller ha en mycket låg beska.Lämplig för bland annat berliner weisse, gose, lambic, farmhouse ale och andra ölstilar där syra önskas bidra till karaktären.Sour Pitch klassificeras som Lactobacillus plantarum, som är fakultativ heterofermentiv (producerar förutom mjölksyra även koldioxid och ättiksyra eller etanol).Dosering: 10 gram per 100 literLämpligt pH vid inokulering: >3.4Temperatur: 30 - 40 °C (86 - 104 °F)Tllverkare: Lallemand

Helveticus Pitch 10g (Lallemand)
WildBrew™ Helveticus Pitch är en ren kultur med mjölksyrabakterier, utvalda specifikt för ölbryggning av syrliga ölstilar. Ger en intensiv och skarp citrusaktig smakprofil med tydlig syra, lämplig både för traditionella och moderna syrliga öl. Helveticus Pitch ger en tydligare syrlighet än Lactobacillus plantarum.Förutsatt att Helveticus Pitch tillsätts under optimala förhållanden går det att reproducera syrlig öl, under säkra och stabila former. Kulturen kan användas med olika metoder, exempelvis "kettle souring". För bästa resultat bör vörten vara helt ohumlad eller ha en mycket låg beska.Lämplig för bland annat berliner weisse, gose, lambic, farmhouse ale och andra ölstilar där syra önskas bidra till karaktären.Sour Pitch klassificeras som Lactobacillus helveticus, som är fakultativ heterofermentiv (producerar förutom mjölksyra även koldioxid och ättiksyra eller etanol).Dosering: 10 gram per 100 literLämpligt pH vid inokulering: >3.4Jästemperatur: 38 - 45 °C (100 - 113 °F)Tillverkare: Lallemand

Lallemand Verdant IPA Jäst
LalBrew® Verdant IPA valdes ut i samarbete med Verdant Brewing Co. för dess förmåga att producera humledrivna men ändå maltiga öl. Den ger framträdande toner av aprikos och undertoner av tropisk frukt och citrus som kompletterar humlearomerna. Den medelhöga utjäsningsgraden ger en mjuk och balanserad maltprofil med något mer kropp än typiska amerikanska IPA-stammar. En mycket mångsidig jäst som är väl lämpad för en mängd ölstilar, bland annat NEIPA, APA och engelsk IPA.Typical flavor descriptors:– Most notably Apricot– Slight peach but not as prominent– Some sweeter notes such as Vanilla, creamyFörjäsbarhet: medel - högAlkoholtolerans: 10 %Flockning: medelJästemperatur: 18 - 23 °C (64 - 73 °F)Tillverkare: LallemandIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand Philly Sour Jäst
WildBrew Philly Sour är en jäst ur släktet Lachancea som har den speciella egenskapen att både kunna producera etanol och mjölksyra under en och samma förjäsning. Jästen isolerades från trädbark och renodlades vid University of the Sciences i Philadelphia, USA.Smakprofilen är syrlig, med toner av rött äpple, persika och annan stenfrukt. Philly Sour kan användas för öl där en uppfriskande syra är önskvärd, som berliner weisse, gose och andra traditionella, syrliga öltyper. Till skillnad från mjölksyrebakterier är denna jäst inte känslig för humlens alfasyror och kan alltså användas även för välhumlad syrlig öl (som Sour IPA).Har hög förjäsningsgrad och flockning, men ett något långsammare jäsförlopp jämfört med normal alejäst. En ökad andel glukos i vörten verkar kunna bidra till ökad syraproduktion.Optimal jästemperatur är mellan 20 - 25 °C. Rekommenderad dosering är 0,5 - 1 g per liter vid normal vörtstyrka.Philly Sour är STA1 negativ (ej var. diastaticus) och tenderar att bli utkonkurrerad av andra jäststammar, men bör ändå hanteras som vildjäst i bryggeriet.Förjäsbarhet: högAlkoholtolerans: 9 %Flockning: högJästemperatur: 20 - 25°C (68 - 77°F)Tillverkare: LallemandIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand New England East Coast Ale 11g Jäst
LalBrew New England är en amerikansk alejäst i östkust-stil. Speciellt utvald för sin förmåga att låta humlen träda fram samtidigt som jästen ger de typiska fruktaromerna som man förväntar sig i en East Coast/New England IPA (NEIPA).En typisk jäsning med New England producerar tropiska och fruktiga estrar, särskilt av stenfrukt såsom persika.Förjäsbarhet: medel-högAlkoholtolerans: 9 %Flockning: medelJästemperatur: 15 - 22 °C (59 - 72 °F)Tillverkare: LallemandIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand Nottingham Ale 11g Jäst
En alejäst från Danstar (Lallemand). Denna stam av Saccharomyces cerevisiae har isolerats och valts ut bland kommersiella jäsningar i Storbritannien. Ger en svagt estrig och ganska neutral jäsningskaraktär, vilket låter malt och humle spela första fiolen. Ger ganska lagerlikt öl vid jäsning nedåt 12°C, men då bör man justera jästgivan uppåt.Förjäsbarhet: högAlkoholtolerans: 14 %Flockning: högJästemperatur: 10 - 22 °CTillverkare: LallemandIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand BRY-97 American West Coast Ale 11g Jäst
BRY-97 American West Coast Yeast är som namnet indikerar en alejäst från amerikanska västkusten, och används av en rad bryggerier för att brygga olika typer av ale. Inga färgämnen, konserveringsmedel eller andra onaturliga substanser har använts i produktionen av denna jäst.Förjäsbarhet: medel - högAlkoholtolerans: 9 %Flockning: högJästemperatur: 15 - 22 °C (59 - 72 °F)Tillverkare: LallemandIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand Aromazyme 100g
Enzym som förstärker humlens blommiga och fruktiga aromatiska egenskaper.Enzymet β-glukosidas bidrar till att frigöra aromämnen under jäsprocessen, då glykosider spjälkas till glukos och aromatiska terpener (som linalool). Den glukos som frigörs kan förjäsas och bidrar till en något ökad utjäsningsgrad, medan de aromatiska terpenerna gör att fler av humlens aromer kommer till uttryck. Processen kallas för biotransformation och äger också rum under en normal förjäsning, då jäst ger ifrån sig β-glukosidas under sin metabolism. Jästens enzymatiska aktivitet varierar dock en hel del mellan olika jäststammar.Frigör en del av de terpener som tidigare varit låsta i komplexa molekylerFörbättrar ölets munkänsla och mildrar eventuell sträv beskaGer något ökad förjäsbarhetKan ge mer karaktär åt humlesorter med mer återhållna smakprofilerRekommenderad dosering är 1 g per 20 liter (5 g / hL).Rekommenderad temperatur 15 - 65 °C. Gör en lösning 1:10 av Aromazyme i vatten för att underlätta en god fördelning i den jäsande vörten.Processen som involverar β-glukosidas är mycket komplex, så slutresultatet kommer att påverkas av flera faktorer: val av jäststam, vilka humlesorter som används, mängden oljor i humlen, samt hur och när torrhumling och Aromazyme tillsätts.En kompromiss är att tillsätta Aromazyme halvvägs in i jäsprocessen, så enzymet får tid på sig att bryta ned glukosiderna och jästen hinner förjäsa glukoset, samtidigt som mängden flyktiga aromämnen som avgår med CO2 hålls nere.Aromazyme framställs från Aspergillus niger (icke-GMO).

Lallemand Servomyces Jästnäring 10g
Servomyces är en mycket effektiv jästnäring som ursprungligen togs fram vid Weihenstephan för den tyska bryggerinäringen. Det består av jästceller som berikats med zink och sedan torkats. Zink är ett mineral som saknas i vört, och genom att utgå från zink som från början funnits i jästceller tas mineralet upp effektivare av den nya jästen jämfört med att bara tillsätta zink till vörten.Dosering 0,1-1g per 10L vört.

Lallemand Voss Kveik 11g Jäst
Kveik är ett norskt ord som betyder jäst. På många norska gårdar där det bryggdes öl sparades kveik på jästkransar där jästen fick torka in. På det sättet kunde jästen återanvändas och lämnas vidare från generation till generation av bryggare på gården. LalBrew Voss Kveik kommer från Sigmund Gjernes (Voss, Norge), som använt jästen sedan 1980-talet och som också varit generös med att dela med sig av den till andra bryggare.LalBrew Voss kan användas över ett stort temperaturspann med bibehållen karaktär, med en optimal jästemperatur mellan 35 °C - 40 °C. Jäsförloppet är ofta mycket snabbt, med avslutad förjäsning och flockulering inom ett par dagar. Jästen är högflockulerande och kan ge blanka öl även utan filtrering.Neutral smakprofil över hela det rekommenderade temperaturspannet, med lätta, fruktiga toner av apelsin och citrus.Kveik-jäst är självklart utmärkt till norska farmhouse-öl och råöl, men har också blivit populär för bryggning av humledominerade ölstilar som IPA, NEIPA och dubbel-IPA.Förjäsbarhet: medel-högAlkoholtolerans: 12 %Flockning: mycket högJästemperatur: 25 - 40 °C (77 - 104 °F)Tillverkare: LallemandInnehåll: 11gIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand NovaLager Jäst 11g
LalBrew NovaLager™ är en sann bottenjäsande Saccharomyces pastorianus-hybrid från den nya grupp III-linjen som har valts ut för att producera rena lageröl med distinkta smakegenskaper och överlägsen jäsningsprestanda. LalBrew NovaLager™ är en robust lagerstam med idealiska egenskaper för produktion av lageröl inklusive snabba jäsningar, hög dämpning. Den distinkta smakprofilen är mycket rena, lätta estrar över ett brett temperaturområde. Denna produkt är resultatet av forsknings- och utvecklingsarbetet från Renaissance Bioscience Corp. (Vancouver BC, Kanada) i samarbete med Lallemand Brewing. LalBrew NovaLager™ valdes ut med klassiska och icke-GMO-förädlingsmetoder för att erhålla en ny hybridstam av Saccharomyces cerevisiae x Saccharomyces eubayanus som definierar en ny lagerlinje av grupp III (renässans) som skiljer sig från alla andra traditionella Saccharomyces pastorianus-stammar. Denna stam är en låg VDK/diacetylproducent och använder patenterad teknologi från University of California Davis (USA) som hämmar produktionen av vätesulfid (H2S) bismaker, vilket minskar mognadstiden som är förknippad med lagerölproduktion.Förjäsbarhet: högAlkoholtolerans: 13 %Flockning: MediumJästemperatur: 10 - 20 °CUtjäsningsgrad: 78-84%Tillverkare: LallemandIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand Diamond Lager Jäst 11g
Diamond Lager jäst är en äkta lagerstam från Tyskland. Känd för sin robusta karaktär, ger Diamond Lager utmärkt jäsningsprestanda, och har förmågan att producera rena, autentiska lager. Traditionella ölstilar som kan bryggas med Diamond inkluderar Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest/Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock och California Common. Däremot är den inte begränsad till endast dessa ölstilar.Jäststam: Saccharomyces pastorianusRekommenderad jäsningstemperatur: 10-15°CAttenuering: HögFlockulering: HögFörjäsbarhet: högAlkoholtolerans: 13 %Flockning: högJästemperatur: 10 - 15°C (50 - 59°F)Tillverkare: LallemandIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand Windsor Ale Jäst 11g
LalBrew Windsor är en äkta engelsk ale-stam som producerar en balanserad fruktig arom med lägre utjäsning på grund av en oförmåga att metabolisera maltotrios. LalBrew Windsor är en av de ursprungliga Heritage-stammarna som valts från Lallemand Yeast Culture Collection när Lallemand Brewing grundades 1992. Öl skapade med LalBrew Windsor brukar beskrivas som fylliga, fruktiga engelska ales. LalBrew Windsor är en konsekvent och robust stam som producerar måttliga nivåer av alkohol och de balanserade smak- och aromegenskaperna hos de bästa traditionella engelska alesna. Traditionella stilar bryggda med denna jäst inkluderar men är inte begränsade till Milds, Bitters, Irish Reds, English Brown ale, Porters och Sweet Stouts. Även bra till öl med låg alkoholhalt pga att Windsor inte kan jäsa maltotrios.ÖLSTILARFruktig engelska ales, pale ales, portersAROMFruktig, esteryUTJÄSNING65 - 72 %TEMPERATURSPANN15–25°C (59–77°F)FLOCKULERINGLågALKOHOLTOLERANS12 % ABVPITCH RATE50 - 100 g/hLIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491

Lallemand Pomona 11g Jäst
Pomona är en robust jäststam för hög alkoholhalt och kraftigt humlade IPA. Pomona förbättrar biotransformation och grumlighet/haze för moderna IPA-stilar. LalBrew Pomona-jästen uppvisar kraftig jäsning som kan slutföras på 4-5 dagar. Dofter av persika, citrus och tropiska frukter. Denna stam är POF-negativ.- Ger konsekventa resultat av högsta kvalitet med varje bryggning.- Lätt att använda, inget behov av en förkultur- Kostnadseffektivt och bekvämt alternativ till flytande jästprodukterLalBrew Pomona är en hybridjäst som valdes ut för smak och jäsningsprestanda i humliga öl. Den är uppkallad efter fruktträdens gudinna och producerar en unik och saftig smakprofil med toner av persika, citrus och tropiska frukter. Pomona utvecklades Lallemand and Escarpment Laboratories (Kanada) med hjälp av avancerad jästförädling och adaptiv laboratorieutveckling i IPA-jäsning med högt ABV och kraftig humling. Resultatet är en fruktig, stresstolerant och robust stam som förbättrar biotransformation och dis för moderna IPA-stilar.Förjäsbarhet: medel - hög (80%)Alkoholtolerans: >10 %Flockning: medelJästemperatur: 18 - 22 °C (64 - 72 °F)Tillverkare: LallemandDosering: 50-100 g/hlIngredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491Typ: Saccharomyces cerevisiaeVikt: 11g

Lallemand Farmhouse Jäst (Saison)
LalBrew Farmhouse™ är en icke-diastatisk hybrid som har valts ut för att göra öl i saison-stil och "bondgårds-stil". LalBrew Farmhouse™ valdes ut med de mest avancerade avelsteknikerna. Forskargruppen använde klassiska och icke-GMO-metoder för att ta bort STA1-genen, ansvarig för den diastatiska aktiviteten av Saison-jäst. Man såg till att bibehålla normalt sockerutnyttjande för att producera torra saisons. Dessutom säkerställer den patenterade teknologin från University of California Davis (USA) att stammen inte producerar vätesulfid-bismaker (H2S), vilket förstärker saisonjästens aromegenskaper.Stam: Saccharomyces cerevisiaeÖlstilar: Farmhouse, SaisonDoft: kryddnejlika, peppar, tropisk fruktAlkoholtolerans: 13% ABVUtjäsningsgrad: 78-84 %Temperaturområde: 22–30°C (72–86°F)Flockning: LågDosering: 50 - 100g/hLTorrvikt: 11gDosering: 1 paket för upp till 20 liter öl. För starkare öl >7-8% rekommenderas 2 paket.Ingredienser: Jäst, Emulgeringsmedel E491