Guider

Kort fakta om öl

Kort fakta om öl

För att skapa alkoholhaltig dryck genom fermentering krävs socker, och det är var sockret kommer ifrån som i stort definierar typen av dryck. Vin görs i regel på frukt som har stor mängd socker naturligt tillgängligt i dess juice. Gör du vin med honung som källa till socker kallar vi det mjöd. Cider görs i sin tur huvudsakligen på äpplen. Olika länder och kulturer har lite olika definitioner och bestämmelser för vad som får kallas vad. Ölets huvudsakliga källa till socker är dock alltid spannmål vilket är den gemensamma nämnaren för alla varianter av drycken öl. Tidigaste tecken på öltillverkning finns från cirka 13 000 år sedan.

Läs mer
Förkultur

Förkultur

En förkultur eller “starter” görs för att öka antalet jästceller innan de tillsätts till din vört. Vi vill se till att det finns tillräckligt många aktiva celler för en god fermentering med bästa resultat! Detta gäller främst flytande jäst. Förkultur på torrjäst är inte rekommenderat då tillverkningsprocessen för dessa ser annorlunda ut, använd fler paket istället för att nå korrekt antal jästceller.

Läs mer
Bryggning med maltextrakt

Bryggning med maltextrakt

Lär dig att brygga öl med maltextrakt

Läs mer
Bryggning med bryggverk

Bryggning med bryggverk

Lär dig att brygga öl med ett bryggverk

Läs mer
BIAB-bryggning (Brew In A Bag)

BIAB-bryggning (Brew In A Bag)

Lär dig att brygga öl i en bryggpåse

Läs mer
Fläderbubbel

Fläderbubbel

Ta vara på flädern och gör ett uppfriskande mousserande vin med fläder- och citronsmak. Perfekt till midsommarfesten och blir bara bättre under sommaren med lite lagring!

Läs mer