Kort fakta om öl

För att skapa alkoholhaltig dryck genom fermentering krävs socker, och det är var sockret kommer ifrån som i stort definierar typen av dryck. Vin görs i regel på frukt som har stor mängd socker naturligt tillgängligt i dess juice. Gör du vin med honung som källa till socker kallar vi det mjöd. Cider görs i sin tur huvudsakligen på äpplen. Olika länder och kulturer har lite olika definitioner och bestämmelser för vad som får kallas vad. Ölets huvudsakliga källa till socker är dock alltid spannmål vilket är den gemensamma nämnaren för alla varianter av drycken öl. Tidigaste tecken på öltillverkning finns från cirka 13 000 år sedan.

Ölets råvaror

De tre givna ingredienserna i ett öl är vatten, något typ av spannmål (oftast malt) och jäst. Humle är i särklass den vanligaste fjärde ingrediensen, men öl har tillverkats långt innan humle började användas vid ölbryggning.
- Vatten: Utgör 90-96% av ett öl, bidrar med smak och “munkänsla”
- Malt: Bidrar med socker, smak och färg/utseende
- Humle: Bidrar med beska, smak och arom. Antiseptisk.
- Jäst: Omvandlar socker till alkoholer och koldioxid, stor smak- och aromgivare. Utan jäst inget öl!

Typer av öl

Variationer i smak och utseende på öl är enormt och det finns en uppsjö av olika ölkulturer och traditioner att grotta ned sig i. Man brukar dela in de olika stilarna i tre väldigt breda familjer: ale, lager och suröl. Nedan följer en väldig generell beskrivning och särskiljning.

- Ale: jäses med alejäst i varmare temperaturer (generellt 18°C och uppåt).
Fruktigare och kryddigare smaker än lageröl. Förknippas med brittisk och belgisk ölkultur. Kallas också överjäst öl.

- Lager: jäses med lagerjäst i kallare temperaturer (generellt 9-12°C). Betydligt senare uppkomst än ale (1400-talet) och förknippas med centraleuropeisk ölkultur, framförallt nutida Tjeckien och Tyskland. Med råge den populäraste typen av öl världen över. Kallas också underjäst öl.

- Suröl: Här återfinns öl som är syrlig/sur. Förmodligen var all öl syrlig innan vi lärde oss att kontrollera jäst, men några historiska stilar har överlevt, t.ex. Berliner Weisse, Gose och Lambic. Suröl kan göras på flera olika sätt men gemensamt är den syrliga smaken. Är allt som oftast av aletyp.

- Hybrider/undantag: Det finns några stilar som går lite utanför ramarna för ovan nämnda, aletyper som jäses extra kallt, lagertyper som jäses extra varmt etc. Det finns även öl som tillverkas med annat än rena jäststammar, dvs med både jäst- och bakteriekultur, de benämns ibland med den engelska termen “mixed fermentation”.