Förkultur

En förkultur eller “starter” görs för att öka antalet jästceller innan de tillsätts till din vört. Vi vill se till att det finns tillräckligt många aktiva celler för en god fermentering med bästa resultat! Detta gäller främst flytande jäst. Förkultur på torrjäst är inte rekommenderat då tillverkningsprocessen för dessa ser annorlunda ut, använd fler paket istället för att nå korrekt antal jästceller.

Det finns olika faktorer som påverkar hur stor förkultur du behöver göra:

  • Volym
  • Jästemperatur
  • Sockerhalten i vörten (OG)
  • Jäststam
  • Jästens hälsa
  • Magnetomrörare eller ej

Här finns ett bra verktyg för att räkna ut storleken på förkulturen: Yeast Pitch Rate and Starter Calculator

Generella riktlinjer för 20 L vört är följande:

Ale OG 1.050 Jästemperatur 18°C Volym: 1-1,5 L
Ale OG 1.070 Jästemperatur 18°C Volym: 2-3 L
Lager OG 1.050 Jästemperatur 10°C Volym: 3 L+

Vad behöver jag?

  • Kastrull
  • Visp
  • Termometer
  • Våg
  • Spraymalt
  • Jästnäring
  • E-kolv
  • Tratt
  • Aluminiumfolie
  • Desinficeringsmedel

Valbart

  • Magnetomrörare
  • Magnetloppa

Hur gör jag?

Tänk på att göra din förkultur i tid, som minst 24 timmar innan, helst 2-3 dagar.

Celldelningen bör vara färdig efter 24 timmar, de extra dygnen är för att hinna kyla ned och dekantera så du slipper tillsätta all vätska till vörten. Nedan följer hur man går tillväga med en kastrull, men man kan också koka direkt i E-kolven. Tänk då på att glas inte tål för stora och snabba temperaturskillnader, så sätt E-kolven på en kall platta och låt plattan och vätskan värmas upp tillsammans!

  1. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull
  2. Väg under tiden upp spraymalten, 100 g per liter vatten
  3. Blanda spraymalten med vattnet i kastrullen och tillsätt en nypa jästnäring (1-2 kryddmått). Var försiktig med för kraftfullt kok då det tenderar att skumma rejält. Låt koka i 10 minuter.
  4. Rengör under tiden din E-kolv, magnetloppa, tratt och aluminiumfolie med desinficeringsmedel. Foliet skall vikas över E-kolvens öppning som en ganska löst sittande huva. Hindrar smuts från att komma in men släpper in och ut luft/gas.
  5. När koket är färdigt så kyler du ned vörten till rumstemperatur.
  6. Häll sedan över vörten till E-kolven med hjälp av tratten. Har du en magnetomrörare så sköter den syresättningen, men kör du utan så skakar du runt vörten i E-kolven ett par minuter för att syresätta nu innan jästen Tillsätt jästen, glöm inte magnetloppan om du har magnetomrörare, och på med foliehuvan.
  7. Sedan får förkulturen stå i rumstemperatur i 24 timmar. Har du en magnetomrörare ställer du E-kolven på den, det behöver inte vara någon kraftig rotation. Har du ingen omrörare bör du skaka runt E-kolven lite då och då.
  8. Efter 24 timmar kan du tillsätta din förkultur direkt i vörten, men du kan också separera jästen från vätskan genom att ställa den i kylskåp 1-2 dygn och sedan dekantera det översta genomskinliga lagret. Det i botten är din jäst som du vill ha i vörten. Vi rekommenderar att dekantera för att inte tillsätta större mängd illasmakande förkultur till ditt öl.

Lycka till!