Fläderbubbel

Ta vara på flädern och gör ett uppfriskande mousserande vin med fläder- och citronsmak. Perfekt till midsommarfesten och blir bara bättre under sommaren med lite lagring!

Detta receptet är på 4.5 L för att få plats i en 5 L glasdamejeanne, kan skalas upp eller ned efter önskan. Alkoholhalten ligger runt 8%

Ingredienser

  • ca 30 st fläderblomsklasar
  • 5 st ekologiska citroner
  • 4 liter vatten
  • 500 g bryggsocker (dextros)
  • 1 pkt vinjäst, vi rekommenderar Lalvin EC-1118

Utrustning

  • Två rymliga kastruller
  • Slev
  • Silduk på ställning
  • Jäskärl med tappkran och flaskfyllare eller damejeanne, propp och hävert
  • Tratt (eventuellt)
  • Jäsrör
  • Desinficeringsmedel

Instruktioner

  1. Skölj fläderblomsklasarna samt tvätta och skiva citronerna
  2. Lägg fläderblomklasarna och de skivade citronerna i en rymlig kastrull
  3. Koka upp vattnet och lös sockret i det
  4. Häll det varma vattnet med socker över fläder och citron
  5. Låt svalna ned till rumstemperatur
  6. Sila över till ditt jäskärl. Har du en jäshink kan du montera silduken på ställning direkt på hinken. Om du har en damejeanne får du sila över till den andra grytan först och sedan hälla över till damejeannen med en tratt eller hävert
  7. Tillsätt jästen och förslut
  8. Låt jäsa i 3 veckor, gärna i något svalare utrymme. Lalvin EC-1118 klarar jästemperaturer mellan 10-30 °C, men ju svalare desto renare jäsning (men tar också längre tid)
  9. Häll upp på flaskor och tillsätt socker  6-9g/L. Champagneflaskor tål betydligt högre tryck och vill du ha en så pass hög kolsyrenivå bör du också ha sådana flaskor för att undvika flaskexplosioner. I riktiga champagneflaskor brukar man tillsätta 24g/L
  10. Låt jäsa i flaskorna i rumstemperatur eller varmare i ytterliga 2-3 veckor
  11. Nu är ditt fläderbubbel färdig att dricka, blir oftast bättre med några månaders lagring