Övriga råvaror
Alcotec Alpha Amylase Enzym 5g
Alcotec Alpha Amylase Enzyme 5g can convert the starch content from up to 5kgs of grains so it can be fully fermented to alcohol. This is a high temperature tolerant enzyme, with very high enzymatic activity. This can be used as pre-processing of a grain (or any other starch rich material) based wash before fermenting it with a turbo yeast containing glucoamylase enzyme (GA) which will take care of the remaining dextrins.InnehållAlfa-amylas enzym 5 gram
Better Brew Bryggsocker 1kg
Bryggsocker jäser renare och snabbare än vanligt strösocker och löser sig bättre. Perfekt för att öka alkoholhalten i öl, vin och cider. Vid användning i öl kommer ölet bli torrare än vid bryggning med enbart malt. I till exempel saison-öl är det vanligt att man adderar 5-10% socker för att få ölet torrare.Better Brew Bryggsocker 1kgBryggsocker (Brewing Sugar) är det kommersiella namnet för Dextrose (glukos, druvsocker).Användning- Kan med fördel användas för att kolsyra öl, dosera 5-10g per liter öl beroende på önskad kolsyrenivå.- För 10 liter öl ökar 1kg bryggsocker Specific Gravity (SG) med cirka 1.038, detta motsvarar cirka 5% alkohol vid full utjäsning. Addera till vörtkoket och blanda väl.
Bryggsocker 25kg (Dextros)
Bryggsocker jäser renare och snabbare än vanligt strösocker och löser sig bättre. Perfekt för att öka alkoholhalten i öl, vin och cider. Vid användning i öl kommer ölet bli torrare än vid bryggning med enbart malt. I till exempel saison-öl är det vanligt att man adderar 5-10% socker för att få ölet torrare.Bryggsocker 25kgBryggsocker (Brewing Sugar) är det kommersiella namnet för Dextrose Monohydrate (glukos, druvsocker).Användning- Kan med fördel användas för att kolsyra öl, dosera 5-10g per liter öl beroende på önskad kolsyrenivå.- För 10 liter öl ökar 1kg bryggsocker Specific Gravity (SG) med cirka 1.038, detta motsvarar cirka 5% alkohol vid full utjäsning. Addera till vörtkoket och blanda väl.OBS! Märke och utseende på förpackning kan variera.
Campden Tabletter 100-pack
Förhindrar oxidation och bakterieinfektion vid tappning av vin eller cider. Ger långvarig stabilitet till brygden.- Använd 1 tablett per 5 liter för tappning.- Använd 2 tabletter per 5 liter för full stabilisering. Observera att flaskjäsning inte fungerar efter användning av denna produkt. Vikt: ca 45gInnehåller cirka 100st Campden-tabletter á 450mgIngredienser: Natriumdisulfit (E223) (= Sodium metabisulphite på engelska)
Coopers Carbonation Drops 250g
Carbonation Drops är ett bekvämt alternativ till primingsocker. Doseringen som krävs är 1 droppe per 330-375 ml flaska eller 2 droppar per 740-750 ml flaska. Varje påse innehåller minst 60 tabletter som motsvarar ca 3g socker/tablett.Fördelar:- Enkel dosering- Löses snabbt- Inget kladd- Ingen mätning- Inget spillFörslag på dosering för vanliga flaskstorlekar:1 tablett till 330-375 ml flaskor1,5 tabletter till 500 ml flaskor2 tabletter till 740-750 ml flaskorIngredienser:Rörsocker (sackaros), druvsocker (glukos).
Himalayasalt 30g
Kristalliserat salt från Himalaya. Har fått sin rosa färg av den högre mineralhalten. Perfekt i till exempel Gose-öl. 30g.Dosering7-15g per 10L öl. Koka 5-10 minuter.
Irish Moss Klarningsmedel 30g
Irish moss (Karragen) är ett naturligt klarningsmedel som tillsätts de sista 15 minuter av koket för att ge klarare vört. Doseringen är 5g per 25 liter vört.Innehåller 30 gIngredienser: Irish Moss (Chondrus crispus)
Jässtopp Combi Stabiliser 10g/25L
Jässtopp "Stabiliser" gör så att jäsningen avstannar genom att döda jästen i öl/vin. Detta förhindrar efterjäsning och håller produkten mer stabil. Observera att flaskjäsning inte fungerar efter användning av denna produkt. Vikt: 10gDosering: 10g per 25 liter.Ingredienser: Kaliumsobat 5g (E202), natriumdisulfit 5g (E223)
Jod (Iodine) 125ml
Jod indikerar närvaron av stärkelse. Ta ett litet prov av vörten och tillsätt en droppe jodlösning. Om blandningen blir blå finns stärkelse kvar i vörten och du bör fortsätta mäska så att resterande stärkelse omvandlas till socker. Om ingen färgförändring sker, är mäskningen klar och konverteringen av all stärkelse till socker är klar. OBS! Ingen jod får tillsättas till mäsken. Ingredienser: Jod (Iodine) 125ml
Jod (Iodine) 30ml
Jod indikerar närvaron av stärkelse. Ta ett litet prov av vörten och tillsätt en droppe jodlösning. Om blandningen blir blå finns stärkelse kvar i vörten och du bör fortsätta mäska så att resterande stärkelse omvandlas till socker. Om ingen färgförändring sker, är mäskningen klar och konverteringen av all stärkelse till socker är klar. OBS! Ingen jod får tillsättas till mäsken. Ingredienser: Jod (Iodine) 30ml
Kandisocker Ljust 1kg
Ljust kandisocker i bit. Används av många belgiska bryggerier. Tillför en unik smak till din öl. Perfekt för ljusa belgiska ale. Också lämplig för t ex, matlagning, likör och bakverk.
Kandisocker Mörkt 1kg
Mörkt kandisocker i bit. Används av många belgiska bryggerier. Tillför en unik smak till din öl. Perfekt för mörka belgiska ale. Också lämplig för t ex, matlagning, likör och bakverk.Färg: 600 - 700 °EBC.
Laktos 1kg
Mjölksocker, eller laktos som det också heter, kan inte förjäsas av öljäst. Det kan användas som sötningsmedel och för att öka fylligheten i mörkare öl, till exempel milk stout eller svagdricka. Då mjölksocker inte är lika intensivt sött som vanligt socker, blir ölets sötma som sig bör ganska subtil. Laktos är rätt svårlösligt, och för att det ska lösa sig ordentligt i ölet bör det tillföras i form av en kokt sockerlag, vilket med fördel kan göras i kombination med den vanliga sockergivan för kolsyrning vid tappningen. Laktos kan förjäsas av vissa sorters vildjäst, varför man måste vara extra noga med renligheten.Vikt1 kgRekommenderad dosering100-250g per 10 liter.Ingredienser:Laktos (mjölksocker). OBS! Allergen.
Lallemand Aromazyme 100g
Enzym som förstärker humlens blommiga och fruktiga aromatiska egenskaper.Enzymet β-glukosidas bidrar till att frigöra aromämnen under jäsprocessen, då glykosider spjälkas till glukos och aromatiska terpener (som linalool). Den glukos som frigörs kan förjäsas och bidrar till en något ökad utjäsningsgrad, medan de aromatiska terpenerna gör att fler av humlens aromer kommer till uttryck. Processen kallas för biotransformation och äger också rum under en normal förjäsning, då jäst ger ifrån sig β-glukosidas under sin metabolism. Jästens enzymatiska aktivitet varierar dock en hel del mellan olika jäststammar.Frigör en del av de terpener som tidigare varit låsta i komplexa molekylerFörbättrar ölets munkänsla och mildrar eventuell sträv beskaGer något ökad förjäsbarhetKan ge mer karaktär åt humlesorter med mer återhållna smakprofilerRekommenderad dosering är 1 g per 20 liter (5 g / hL).Rekommenderad temperatur 15 - 65 °C. Gör en lösning 1:10 av Aromazyme i vatten för att underlätta en god fördelning i den jäsande vörten.Processen som involverar β-glukosidas är mycket komplex, så slutresultatet kommer att påverkas av flera faktorer: val av jäststam, vilka humlesorter som används, mängden oljor i humlen, samt hur och när torrhumling och Aromazyme tillsätts.En kompromiss är att tillsätta Aromazyme halvvägs in i jäsprocessen, så enzymet får tid på sig att bryta ned glukosiderna och jästen hinner förjäsa glukoset, samtidigt som mängden flyktiga aromämnen som avgår med CO2 hålls nere.Aromazyme framställs från Aspergillus niger (icke-GMO).
Lallemand Servomyces Jästnäring 10g
Servomyces är en mycket effektiv jästnäring som ursprungligen togs fram vid Weihenstephan för den tyska bryggerinäringen. Det består av jästceller som berikats med zink och sedan torkats. Zink är ett mineral som saknas i vört, och genom att utgå från zink som från början funnits i jästceller tas mineralet upp effektivare av den nya jästen jämfört med att bara tillsätta zink till vörten.Dosering 0,1-1g per 10L vört.
Maltodextrin Brewbody 500g
Maltodextrin, eller dextrin, är oförjäsbara sockerarter som bidrar till ölets fyllighet och "kropp" istället för att jäsa ut till alkohol. Kan användas som komplement för att framhäva fyllighet hos öl. Maltodextrinet innehåller 93% högre sockerarter (i övrigt 2% glukos och 5% disackarider). Kan även användas till kosttillskott/sportdryck.Vikt500g
Mangrove Jack's Carbonation Drops 200g
Mangrove Jack's Carbonation Drops är ett enkelt sätt att kolsyresätta öl, cider och mjöd på flaska. Varje tablett innehåller ca 3 g socker och kan tillsättas direkt i flaskorna istället för socker eller sockerlag vid tappningen.Innehåller 200g vilket är ca 60 tabletter (3,33 g/st), det räcker till att prima ca 20L.Fördelar:- Enkel dosering- Löses snabbt- Inget kladd- Ingen mätning- Inget spillFörslag på dosering för vanliga flaskstorlekar:33 cl - 1 tablett (ca 10 g /l)50 cl - 1 tablett (ca 6,7 g /l)75 cl - 2 tabletter (ca 9 g /l)Ingredienser:Socker, glukossirap (från majs).
Mangrove Jack's Laktos 500g
Mjölksocker, eller laktos som det också heter, kan inte förjäsas av öljäst. Det kan användas som sötningsmedel och för att öka fylligheten i mörkare öl, till exempel milk stout eller svagdricka. Då mjölksocker inte är lika intensivt sött som vanligt socker, blir ölets sötma som sig bör ganska subtil. Laktos är rätt svårlösligt, och för att det ska lösa sig ordentligt i ölet bör det tillföras i form av en kokt sockerlag, vilket med fördel kan göras i kombination med den vanliga sockergivan för kolsyrning vid tappningen. Laktos kan förjäsas av vissa sorters vildjäst, varför man måste vara extra noga med renligheten.Vikt500gRekommenderad dosering250-500g per 20 liter.Ingredienser:Laktos (mjölksocker). OBS! Allergen.
Mangrove Jacks Liquid Beer Finings 20ml - Flytande Klarningsmedel
Använd detta veganska flytande klarningsmedel för att klarna din brygd, en påse räcker till 23L öl eller vin. Addera efter jäsning, låt drycken stå i 24 timmar för att sedimentera jäst och partiklar före flaskning eller fatning. GMO-fri och naturligt framställd från icke animaliska produkter, och är därför lämplig för vegetarianer och veganer.Ingredienser: Kitosan från svampInnehåll: 20ml (räcker till 23L dryck)
Muntons Carbonation Drops 160g
Muntons Carbonation Drops är ett enkelt sätt att kolsyresätta öl, cider och mjöd på flaska. Varje tablett innehåller ca 2 g socker och kan tillsättas direkt i flaskorna istället för socker eller sockerlag vid tappningen.Innehåller 160g vilket är ca 80 tabletter (2g/st), det räcker till att prima ca 20L.Fördelar:- Enkel dosering- Löses snabbt- Inget kladd- Ingen mätning- Inget spillFörslag på dosering för vanliga flaskstorlekar:25 cl - 1 tablett (ca 8 g /l)33 cl - 1 tablett (ca 6 g /l)50 cl - 2 tabletter (ca 8 g /l)75 cl - 2 tabletter (ca 5 g /l)75 cl - 3 tabletter (ca 8 g /l)Förpackningen innehåller 160 g (80 tabletter) och räcker till att prima ca 20 liter.Ingredienser:Socker, glukossirap.Allergener: rekommenderas ej för mjölk- eller sojaallergiker.
Muscovadosocker 1kg
Muscovadosocker 1kg är ett mindre behandlat råsocker av sockerrör. Det är lite fuktigt och har små kristaller. Smaken påminner om farinsocker, men muscovado är mer nyanserat och smakrikt.
Pektolas 5g
Pektolasenzym används för att bryta ner pektin som finns i en del frukt och bär. Innehåll: Pektolas enzym 5g.
Pektolas Enzym 1g för 25L
Pektolasenzym används för att bryta ner pektin som finns i en del frukt och bär. Innehåll: Pektolas enzym 1g för 25L.
Pilsner Enzym 4g/25L
Pilsnerenzym hjälper till att jäsa ut öl genom att omvandla de ofermenterbara jäsbara ämnena. Kan också hjälpa till vid avstannade jäsningar. Det gör att mer av sockerarterna i mäsken eller vörten kan omvandlas vilket resulterar i en torrare öl och därmed högre alkoholhalt.Tillsätt i början av jäsningen.För 25L. Innehåll: Pilsnerenzym 4g
Protafloc Klarningsmedel 0,5g
Ger ett klarare och mer genomskinligt öl. Portionsförpackning för upp till 30 liter.
Protafloc Klarningsmedel 200g
Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Vikt: 200g
Protafloc Klarningsmedel 40g
Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Vikt: 40g
Protafloc Klarningsmedel 50g
Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Vikt: 50g
Risskal 17kg
Ger ett bättre flöde och motverkar att maltbädden sätter igen under lakning. Särskilt lämpligt att använda vid bryggning med omältade råvaror samt med råg- eller vetemalt. Risskal underlättar även vid bryggning av öl med hög vörtstyrka.Risskal påverkar inte ölets smak eller färg. Bryts inte ner under mäskning. Behöver ej krossas.Ångas under tillverkningsprocessen, vilket ger en hög renhetsgrad.Rekommenderad dosering: 3 - 8 % av maltmängden (30 - 80 g per kg).
Risskal 400g
Ger ett bättre flöde och motverkar att maltbädden sätter igen under lakning. Särskilt lämpligt att använda vid bryggning med omältade råvaror samt med råg- eller vetemalt. Risskal underlättar även vid bryggning av öl med hög vörtstyrka.Risskal påverkar inte ölets smak eller färg. Bryts inte ner under mäskning. Behöver ej krossas.Ångas under tillverkningsprocessen, vilket ger en hög renhetsgrad.Rekommenderad dosering: 3 - 8 % av maltmängden (30 - 80 g per kg).
Still Spirits Distillers Enzyme High Temperature Alpha-amylase 12g
Distiller’s Enzyme Alpha-amylas är ett pulveriserat alfa-amylasenzym för att bryta ner (eller göra flytande) gelatinerad stärkelse för att ge kortkedjiga dextriner och enkla sockerarter före försockring med glukoamylas och fermentering med jäst.Still Spirits Distillers Enzyme High Temperature Alpha-amylase 12g- Net Weight/Nettovikt: 12 g (0.4 US oz)- Sufficient for: Up to 10 kg (22.0 lbs) Liquefied Starch For Fermentation Volumes Up To 25 L (6.6 US Gal)- Temperatures: High Temperatures- Temperature Tolerance: 80-110°C – Optimum 95-105°C (176-230°F – Optimum 203-221°F)
Strösocker 25kg (Sukros)
Nordic Sugar Strösocker i 25kg säck. InnehållStrösocker 25kg (sukros, sackaros).Användning- Kan med fördel användas för att kolsyra öl, cider mm. Dosera 5-10g per liter öl beroende på önskad kolsyrenivå.- För 10 liter öl ökar 1kg socker Specific Gravity (SG) med cirka 1.038, detta motsvarar cirka 5% alkohol vid full utjäsning. Addera till vörtkoket och blanda väl.
Vinoferm Anti-foam 100 ml
Vinoferm Anti-foam är en silikonbaserad produkt som verkar skumdämpande och förebygger bildandet av skum. Helt neutral utan lukt eller smak. Kan används både till förkulturer och kok.Vinoferm Anti-foamDosering: Några få droppar per literInnehåll: 100ml
White Labs Clarity Ferm 10ml
Clarity-Ferm är ett enzym som har två tillämpningar inom ölbryggning: 1) Motverkar köldgrumling. 2) Reducerar innehållet av gluten i öl.- Clarity Ferm Används för att skapa gluten-reducerade öl.- Motverkar effektivt köldgrumlighet (Chill Haze).- Ökar hållbarheten.- Påverkar inte smak eller lukt.- Påverkar inte skumbildning.- Enkel att använda och ingen speciell utrustning krävs.KöldgrumlingKöldgrumling orsakas av utfällning av komplex bildade av polyfenoler och proteiner vid kallagring. Clarity-Ferm motverkar bildandet av sådana komplex.Reducerar gluteninnehållDessutom sänker Clarity-Ferm gluteninnehållet väsentligt och kan användas för att brygga glutenfri öl. Öl av kornmalt och/eller vetemalt som behandlats med Clarity-Ferm brukar innehålla under 20 ppm gluten, vilket är det internationella gränsvärdet för öl att betraktas som "glutenfri".Dosering10 ml per 20 liter öl. Tillsätts samtidigt som jästen.
White Labs Ultra-Ferm 10ml
Enzym för Brut IPA och lågkalori-öl. Detta enzym ökar utjäsningsgraden genom konvertering av stärkelse och dextriner till förjäsbart glukos. Lämplig till ölstilar som ska vara väl utjästa, som Brut IPA.Ultra-Ferm är flytande amyloglukosidas (AMG) från Aspergillus niger. Omvandlar stärkelse och långa kolhydratkedjor till glukos via hydrolys. Enzymet kan ge upp till 100 % hydrolys av dextriner till förjäsbart glukos, vilket kan jämföras med 75 - 80 % vid normal mäskning.Omältade råvaror kan användas som källa för stärkelse. Lämpligt även för fruktöl, cider och destillering.Tillsätt Ultra-Ferm under inmäskning vid ölbryggning.Dosering: 10 ml per 20 literRekommenderad temperatur: 60 °C (enzymet denatureras vid 85 °C)Rekommenderat pH 3,5 - 5,5Förvaras vid 4 - 8 °C