Mät alkoholhalten på ditt vin, cider & mjöd (även öl) med vårt mätkit! Mätkitet består av en 3-scale hydrometer och en mätcylinder. En hydrometer används för att räkna ut alkoholhalten samt kontrollera bryggningen och jäsningen. Den mäter specifik vikt (densitet), förkortat SG och mätt i kg/L, på vörten med hjälp av Arkimedes princip. Mätområde SG 0,978-1,150 (-22 till +150 °Öchsle). Destillerat vatten har SG 1.000 (0 °Öchsle), och hydrometern kan mäta upp till 1,150 (150 °Öchsle). Jäsningsgraden och alkoholhalten kan kontrolleras genom att jämföra densiteten före (OG) och efter jäsningen (FG), se formel nedan.
AnvändningSänk ner hydrometern i vätskan som ska mätas och avläs på skalan. Vätskan behöver vara cirka 20cm djup, därför kan det vara bra att använda en mätcylinder på 100ml. Häll vört i mätcylindern till ca 80ml, kyl ner till rumstemperatur, släpp ner hydrometern och avläs den specifika densiten (SG). Mäter du innan jäsning (precis innan du häller i jästen) kallas denna specifika densitet för OG, och mäter du efter att ölet jäst klart (vanligtvis efter 2 veckor) kallas den för FG. Se nedan.
Beräkna alkoholhaltAlkoholhalten kan beräknas med formeln (OG - FG) / 7,62 = volymprocent alkohol. Till exempel: (65 - 15) / 7,62 = 6,56% volym alkohol. Man kan således inte mäta ölets alkoholhalt med hydrometern om man endast har ett av värdena.OBS! För att formeln ska fungera måste OG och FG antingen konverteras till g/L eller enheten °Öchsle, detta görs med formeln: °Öchsle = (SG-1)x1000. Till exempel: (1,065-1)x1000 = 65 °Öchsle.
Specific Gravity - SGSpecific Gravity (specifik vikt), förkortat SG, är värdet på vätskans densitet i relation till en referens (destillerat vatten).
Original Gravity - OGOriginal Gravity (ursprunglig vikt), förkortat OG, refererar till vätskans SG innan jäsning.
Final Gravity - FGFinal Gravity (slutlig vikt), förkortat FG, refererar till vätskans SG efter jäsning.
Formel för att få °Öchsle från SG: °Öchsle = (SG-1)x1000