Natur Kultur Allmänlitteratur


Brygg Öl - Bok
Hemmabryggt öl, gjort med enkel utrustning, har potential att bli minst lika gott som proffsbryggt – i många fall till och med bättre

Boken om öl och andra goda grejer
Sannolikheten att det bor en bryggmästare i din kropp är stor. Vi hade ingen aning om att det kunde vara så, men nu står vi här, och inser att vi sen vi började brygga öl 2013 egentligen inte gjort något annat. I början var vi aningslösa och okunniga, men den naiva glädjen i att lyckas brygga öl som blir riktigt gott finns kvar lika stark nu som när vårt bryggeri bara gjort sig ett namn bland våra göteborgskompisar. Vi ville göra en bok om hur du själv kan brygga öl med karaktär. Öl med klassisk stil, men också öl som utmanar, väcker intresse eller provocerar. Precis som vi gör.Dessutom ville vi, eftersom hela vår historia började med att vi drev (eller lekte) restaurang, bjuda på våra bästa maträtter och mat- och ölkombinationer. Till exempel en confit de canard sandwich matchad med en bière de garde, eller chokladtårta glaserad med en imperial stout. Kinesiska fermenterade pickles med suröl, eller en cocktail skakad med pilsner, olorososherry och vit grapefrukt. Det passar alltid med öl, som vi brukar säga. Så här är den, Stigbergets bok om öl och andra goda grejer.

Ciderrevolution!
I Sverige står vi varje höst med ett överflöd av frukt i villaträdgårdar och gamla fruktlundar. ”Vilket slöseri”, tänkte vi och startade vår ciderrevolution. Med enkel utrustning och ett öppet sinne kan vem som helst tillverka god och spännande cider jäst från våra äpplen, päron, plommon och bär.Vår revolution grundar sig i inställningen att vår frukt är värd att hylla. För oss är inget är förbjudet, ciderns traditionella avgränsningar mot öl och vin egentligen bara är nonsens. Med lite kreativitet, lyhördhet inför naturen och en dos kunskap om naturliga jäsningsprocesser går det att skapa cider med ärliga smaker och härlig komplexitet. Genom att dra lärdomar från ölbryggare och vinmakare vill vi i denna bok visa dig hur du kan jäsa små och medelstora batcher cider som verkligen gör våra svenska frukter rättvisa."Ciderrevolution! fungerar främst som en introduktion och handbok för nybörjare. Huvudavsnitten behandlar grunderna i cidertillverkning, inklusive skörd, mustning, utrustning, jäsning samt lagring och jäsning på flaska. Fotografierna är ofta rent dokumentära och texterna jordnära och inspirerande med handfasta råd. (...) Boken riktar sig till alla som vill lära sig att ta hand om sin frukt och göra den drickbar året runt." BTJ Karl SjöströmUnder devisen ”Cider till folket!” Karl Sjöström och Mikael Nypelius modern svensk cider i företaget Fruktstereo. Båda har en bakgrund som restaurangsommelierer och en förkärlek till den spirande naturvinsscenen. Mikael NypeliusUnder devisen ”Cider till folket!” Mikael Nypelius och Karl Sjöström modern svensk cider i företaget Fruktstereo. Båda har en bakgrund som restaurangsommelierer och en förkärlek till den spirande naturvinsscenen.

Köksbryggning
Att brygga riktigt god öl hemma i köket är faktiskt både enkelt och kul – även för den som inte har några förkunskaper. Köksbryggning påminner mer om matlagning än traditionell hembryggning, och merparten av den utrustning som krävs har du säkert redan hemma i köket. Med ett minimum av arbete kan du snart skryta med ett riktigt gott hembryggt öl.Lär dig brygga små volymer av en rad olika ölstilar, från fruktig IPA och gräsdoftande lager till knäckig porter och folköl med riktigt humledrag. Med hjälp av bokens grundmetod och ett 20-tal ölrecept (och ett bonusrecept på cider) kommer du snabbt igång med ditt eget köksbryggande.

Manifest för bättre kaffe
Att brygga godare kaffe hemma behöver inte vara särskilt komplicerat. Du behöver egentligen bara väl rengjord grundutrustning, ett färskmalet gott kaffe, en våg, en timer och kunskapen i den här boken.Men gott kaffe handlar inte bara om att använda rätt bryggteknik. Precis som te eller en flaska vin är kaffe en dryck vars smak och kvalitet skiftar enormt beroende på underart, ursprung och hur det sen skördats, processats, rostats och till sist bryggts. I den här boken får du därför följa kaffet från ursprung till färdig kopp och lära dig hur du får ut mesta möjliga smak av varje sort och ursprung.Men den vill också väcka en medvetenhet om alla de händer som kaffebönorna passerat innan de till slut når din kopp och hur människor faktiskt påverkas av dina beslut. Världsmarknadspriset för kaffe har inte stigit sen 70-talet och de som fått betala för det är de som faktiskt producerar kaffet. Så för att verkligen kunna njuta av en riktigt god kopp kaffe måste vi nog börja bli beredda att betala mer för det. "Boken Manifest för bättre kaffe är lustläsning för kaffenördar – och lyfter samtidigt viktiga framtidsfrågor." Ulrica Ambjörn, AccentJoanna Alm är trefaldig Sverigemästare i kafferostning och har placerat sig tvåa, trea och fyra i världen. Hennes företag Drop Coffee har tack vare sin kunskap och kompromisslöshet blivit ett stilbildande och internationellt känt rosteri.

Köpenhamn för foodisar
Om boken Köpenhamn för foodisar Erik Eje Almqvist har skapat en alldeles utmärkt guide för foodisar. Foodisar förklarar författaren som en person som tycker om god mat och levande krogmiljöer. Köpenhamn för foodisar är del i en serie där olika matkunniga författare beskriver olika städers matkultur. Erika Storme Martinger, BTJ-häftet nr 21, 2018"Jag har aldrig ångrat mig så mycket som efter att jag flyttade från Köpenhamn. Jag längtade till vinhandlaren under Knippelsbro där man alltid, oavsett tid på dygnet, stör i lunchen varpå man vinkas in i köket där man får smaka grumliga viner som ännu inte kommit upp på hyllan.Jag längtade till den märkvärdiga kiosken på Sønder Boulevard som säljer cigg, mjölk, tidningar – och obskyra suröler som aldrig skulle tillåtas komma i närheten av Systembolagets hyllor. Och så fantiserade jag om Noma-kockarnas nya krogar, om slaktartanten Hanne som varje morgon tillreder alla pålägg från grunden och skyfflar upp mackor på brickor i fönstret och om den nya skolans smørrebrødsbarer som serverar lambic-öl och oxiderade Sebastian Riffault-viner till hønsesalaten. Det dröjde inte länge innan jag flyttade tillbaka. Det här är en guide till mina favoritkrogar, till fantastiskt naturvin, till ställena med de finaste råvarorna från Sjællands hängivnaste hippiebönder och skogsmullar. Till barerna med den intressantaste hantverksölen och till de murrigaste jukeboxhaken som har så dålig ventilation att man kan passivröka tobaken som utandades av Vesterbropoeten Dan Turell på 70-talet, och där den som blir hungrig halv två på natten får ett kokt ägg och en klick senap på en servett."

Ramen
Tove Nilsson är kock och matskribent. Hon anlitas regelbundet av Sveriges ledande mattidningar, medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon och hörs återkommande i radio. Tove har genom åren slurpat ramen runtom i världen: New York, London, Los Angeles, Berlin, Oakland och Tokyo. Från första skålen blev hon beroende och letar ständigt efter den ultimata buljongen och de bästa nudlarna.En perfekt present till matälskare!

Surdegsbröd - Recept och tips från en hemmabagare
Att baka med surdeg är hur enkelt som helst – och samtidigt världens mysterium. Surdegsbröd är en användbar och praktisk kokbok för dig som vill baka ditt eget surdegsbröd. Den reder ut begreppen kring surdeg, tar upp olika sorters degar, visar hur man startar och matar en surdeg och ger råd om hur man bakar med den för bästa resultat. Här finns recept på ljusa, mellanmörka och mörka bröd samt några specialbröd. Förutom väl testbakade recept, underhållande texter och tips får du en ordlista över användbara baktermer.Av Martin Johansson

Vin - Så funkar det
Måste vin vara snobbigt, svårt och exklusivt? Absolut inte hävdar Petter och Alf som bestämt sig för att ta ner vinet på marknivå och göra det tillgängligt för alla i Vin - Så funkar det. Häng med hem till middagsbordet, ner i vinkällare, ut på krogen och in på Systembolaget.Av: Petter Alexis Askergren & Alf Tumble

Vin med ny adress
Vinvärlden växer så det knakar. Nya vinländer, regioner och odlingsplatser gör att gamla vinatlas borde ritas om för att göra plats åt Fuji-berget, Sussex, Teneriffa och Österlen. En ny generation vinmakare söker sig utanför gränserna i jakt på nya uttryck, samtidigt som klimatförändringar och tillverkningstekniker gör vinodling möjlig på exotiska platser. De nya adresserna har mycket att leva upp till. På vissa platser har det gjorts vin i flera tusen år – utan att de har uppmärksammats för det. Men för de flesta är pappret blankt och paletten full.Av: Alf Tumble